In de wand van de gehoorgang zitten wel duizend kliertjes die een wasachtige olie produceren. Deze wax, beter bekend als oorsmeer, beschermt het oor tegen stof, vreemde deeltjes en micro-organismen. Hoewel het soms hinderlijk is, vormt oorsmeer een natuurlijk onderdeel van de gezondheid van jouw oren. Het beschermt de gehoorgang tegen uitdroging, bacteriën en water.
In normale omstandigheden vindt overtollig oorsmeer vanzelf zijn weg naar buiten. Als oorsmeer niet weg kan uit het oor, ontstaat een prop doordat het smeer zich ophoopt. Dat komt vaak voor bij een nauwe gehoorgang, veel haargroei in het oor of wanneer iemand een gehoorapparaat draagt. Je gebruikt ook beter geen wattenstaafjes en oordopjes, deze stimuleren de aanmaak van oorsmeer en duwen het steeds meer naar binnen.
Iemand die veel oorsmeer aanmaakt, kan sneller last krijgen van een oorprop. Het oorsmeer wordt geleidelijk hard en blokkeert de gehoorgang volledig. Je hoort minder goed en hebt het gevoel dat je oor dichtzit. Een harde prop kan ook zeer pijnlijk zijn, bijvoorbeeld door opzwelling tijdens het zwemmen of baden.
Bij ouderen kan een teveel aan oorsmeer problematisch zijn. Het oorsmeer dikt sneller in op oudere leeftijd, waardoor het de normale reiniging van het oor verstoort. Ook een gehoorapparaat kan oorsmeer verhinderen de weg naar buiten te vinden. Vaak laat men een prop onbehandeld tot het gehoor vermindert.
Wat zijn de symptomen van oorsmeer?
Het uiterlijk van oorsmeer varieert van lichtgeel tot donkerbruin. Donkere kleuren duiden niet noodzakelijkerwijs op een oorsmeerprop. Over het algemeen treden pas klachten op wanneer de gehoorgang volledig afgesloten is.
Tekenen van ophoping van oorsmeer zijn onder andere:
- Plotseling of gedeeltelijk gehoorverlies, dat meestal tijdelijk is;
- Tinnitus, een rinkelend of zoemend geluid in het oor;
- Druk in het oor;
- Verstopt gevoel in het oor;
- Oorpijn.